szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A betegnek bélcsavarodása volt, családja szerint a magyarországi ügyelet lekezelő volt, pert fontolgatnak. Az OMSZ mindent rendben talált.

Szlovákiában mentették meg egy 76 éves komáromi férfi életét, miután az orvosi ügyelet vizsgálat nélkül elküldte – írja az RTL.hu.

A csatorna beszélt az érintettel és családjával: állításuk szerint november 1-jén lett rosszul, annyira fájt a hasa, hogy az ájulás határán volt, ezután mentek be a komáromi ügyeletre. Azt állítják, a kórházban lekezelően bántak velük és vizsgálat nélkül elküldték őket, az ambuláns lapra azt is ráírták, hogy „a család ingerült volt és több vizsgálatot követeltek.”

A férfi lánya ezután taxit hívott, s miután a legközelebbi magyarországi kórház Tatabányán, harminc kilométerre volt, inkább a szlovákiai Komárnóba mentek.

A szlovák kórházban már megvizsgálták, és még aznap megműtötték a férfit: kiderült, a bele egy 9,5 centiméteres szakaszon begyulladt és befordult, az orvosok szerint pár órán múlhatott az élete. A család azóta is Szlovákiában volt kénytelen maradni, mert több beavatkozásra volt szükség, a kórházi számlák pedig felemésztették a pénzügyi tartalékaikat.

A család pert fontolgat az Országos Mentőszolgálat ellen, de az OMSZ az általuk folytatott belső vizsgálatra hivatkozva elutasította az igényüket, mondván: „szakmai hiba nem került megállapításra, az ügyeletes orvos a beteget megvizsgálta és további vizsgálat – és képalkotó diagnosztika elvégzése céljából – a megfelelő egészségügyi intézménybe utalta”, ezt a beteg és a hozzátartozó a helyszínen elfogadta, a „szükséges tájékoztatást” pedig megkapták.